SLIKE PRIJE - POSLIJE: Rješenje problema dodatne dječje sobe

Dobili smo projektni zadatak u kojem je klijent zatražio da u postojeći dnevni prostor otvorenog koncepta (kuhinja-blagovaona-dnevni boravak) implementiramo zasebnu sobu za dječaka koji uskoro polazi u školu.

 

ZATEČENO STANJE:

Slike: ambientart.eu

 

Kako bi smo to postigli u prostoru od 31m2, jedina opcija koja se pružila u odnosu na raspored prozora i staklenih stijenki bila je podizanje zida između zatečene blagovaone i ostatka prostora. Dobili smo minijaturnu sobu od 5m2, te nam je ostalo 26m2 za reorganizaciju dnevnog boravka i blagovaone, obzirom da kuhinju nismo mijenjali.

 

NOVOPROJEKTIRANO STANJE:

Slike: ambientart.eu

 

Klijenti su zatražili što manje prljavih radova u prostoru, stoga su zatečene podne obloge ostale, a u roku od nekoliko sati smo skinuli zidne kuhinjske pločice i zamijenili ih staklom koje je postojećoj kuhinji dalo suvremeniji izgled, i povezalo taj dio sa ostatkom prostora.  

 

KUHINJA PRIJE/ POSLIJE

Ovoj mladoj porodici sa dvoje djece bio je potreban nesklopivi stol za blagovaonu, za koji nije ostalo baš puno prostora. Uklonili smo postojeću nadogradnju kuhinjskog otoka koja je izlazila 15 cm iz gabarita kuhinje, te na otok fiksirali po mjeri izrađen stol od prokroma i pjeskarenog stakla. Staklo je u skučenim prostorima zahvalan materijal jer vizualno zauzima manje mjesta od netransparentnih materijala . 

Od istog stakla smo izradili i nova vrata koja vode u hodnik, te time dobili više prirodnog svjetla u ulaznom prostoru koji nema prozore.

Slike: ambientart.eu

 

Podizanjem zida za dobijanje dječje sobe, dnevni prostor je ostao uskraćen za 2 svjetlosna otvora, a time i za veliku količinu dnevnog svjetla, pa smo na zid koji se nalazi preko puta jedinog otvora u novonastalom prostoru, cijelom dužinom postavili ogledalo. Uz „Off white“ boje zidova, u konačnici cijeli prostor djeluje prozračnije i svjetlije nego prije preinaka.

 

DNEVNI BORAVAK PRIJE

Slike: ambientart.eu

 

 DNEVNI BORAVAK PRIJE (NAKON POSTAVLJANJA NOVOG ZIDA)

Slike: ambientart.eu

 

DNEVNI BORAVAK POSLIJE

Slike: ambientart.eu

 

Slike: ambientart.eu

 

DNEVNI BORAVAK POSLIJE -3D

Slike: ambientart.eu

 

Slike: ambientart.eu

 

Uređenje modernih prostora može rezultirati jednoličnošću, obzirom na ravne linije i plohe, obično pločastih materijala koji nemaju prirodnu teksturu. Stoga smo cijeli novoprojektirani zid prekrili 3d zidnim panelima izražene valovite teksture, koju smo naglasili postavljanjem usmjerene stropne rasvjete.

 

ZID POSLIJE

Slike: ambientnart.eu

 

Dodavanjem umjerenih detalja nepravilnog oblika, gustih zavjesa i različitih jastuka, postigli smo ugodniju atmosferu u interijeru. Zatečene plafonjere i visilice su zamijenjene led rasvjetom postavljenom na sajlicama, pa je osnovna rasvjeta prostora jednako raspoređena.

 

DETALJI

Slike: ambientart.eu

 

Prioritet dnevnog boravka za klijente je bio „da možemo svi leći i zajedno gledati tv“, pa je prostrana duboka kutna garnitura bila optimalno rješenje za ovu mladu četvoročlanu porodicu.

Slike: ambientart.eu

 

U prostoru u kojem u uređenju preovladavaju svijetle boje, veliki crni lcd tv je dosta upadao u oči, pa smo ravnotežu postigli  crnom podnom lampom i visilicama iznad stola iz iste serije.

Ova rasvjeta se dobro uklopila i kao ravnoteža tamnoj i „muškoj“ kuhinji. Tako smo dobili interijer u kojem su naglašeni kontrasti, a bez puno boja.

Kako bismo izbjegli utisak „tv oltara“ u prostoriji, iza televizora smo postavili veliku sliku (print na platnu).

Print je izrađen prema fotografiji koja je kompjutorski obrađena, sa transpozicijom motiva koji se nalazi na tepihu na sliku, kako bi se napravila lijepa poveznica u tom dijelu prostora. I ovdje smo stavili staklene prozirne stoliće, kako bi vizuelno rasteretili mali prostor.

 

Na kraju, soba zbog koje se sve ovo i radilo:

U prostor dimenzija 175x280 cm –smjestiti prvašića, krevet, radni stol, ormar, prostor za igru...

Soba je toliko mala da je nismo uspjeli kvalitetno fotografirati cjelu, ali tu je  3d prikaz prema kojem je soba rađena i koji sadrži sve elemente.

I ovdje smo se koristili ogledalima, koje smo postavili na vratnicu ormara. Ispod kreveta na kat smo smjestili radni stol sa funkcijom spuštanja jednog dijela. Ispod njega su uza zid smještene ladice, police su na zidu, a ispod preklopnog dijela je fotelja-skladište za igračke. Uz radnu stolicu i spuštanjem dijela stola, 2 djeteta se mogu smjestiti i igrati ili gledati tv koji je postavljen na kutni zidni nosač.

Dekoracije smo sveli na foto tapete, posebno dizajnirane za dječaka koji voli dinosaure. Dobio je zidnu naljepnicu za mjerenje rasta, i „starinske“ novine o dinosaurima na kliznim vratima sobe.

Uz tapetu sa motivom oblaka koja se proteže od poda preko stropa, napravili smo malo carstvo ovom prvašiću, za kojeg se nadamo da neće brzo prerasti krevet koji je dužine 190 cm :)

 

PROSTOR DJEČJE SOBE PRIJE

Slike: ambientart.eu

 

DJEČJA SOBA POSLIJE -3D

Slike: ambientart.eu

 

Slike:ambientart.eu

 

PRINT-MJERAČ RASTA i PRINT NA KLIZNIM VRATIMA

Slike: ambientart.eu

 

Većina namještaja je iz Ikee, neki detalji iz Emmezete, slike i printevi su izrađeni posebno za ovaj prostor, kao i dječakova soba, blagovaonski stol i konzola u dnevnom boravku.

Uz nevelike preinake zatečenog prostora i sa minimalnim građevinskim radovima, a uz pomoć dobre organizacije prostora, dobili smo ugodan i prozračan interijer za mladu obitelj u kojem svi stanari uživaju.

 

Ana Marija Kukić

Studio za dizajn interijera Ambient Art

WEB | FACEBOOK

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.