OD IDEJNOG PROJEKTA DO USELJENJA

Više puta sam na društvenim mrežama pročitala pitanja : „ Što to dizajneri interijera konkretno rade?“  Što je 3d vizuelizacija a što glavni projekt?“ „Što dobivam time što angažiram nekoga da mi uredi prostor?“...

U nastavku bih objasnila sam proces rada, a on će biti koristan i ljudima koji se odlučuju samostalno upustiti u preuređenje, jer ovo su faze planiranja koje dovode do precizno i uspješno  izvedenog projekta u konačnici.

Sve počinje od projektnog zadatka.

Slike: Ambient Art

 

PROJEKTNI ZADATAK

Sastoji se od vaše prezentacije želja i potreba za budući prostor. Dogovaraju se stilovi, boje, materijali koji će biti korišteni, određuje se budžet, definira se raspored, kako bi dizajner mogao da se posveti projektiranju.

Bilo da radite samostalno ili sa profesionalcem, sakupite što više slikovnih primjera različitih interijera koji vam se dopadaju, jer oni će biti polaznica za dalji rad. Uz tu vrstu istraživanja, otkrit ćete I neke nove ideje, forme I materijale za koje možda niste ni znali da postoje ili da su primjenjljivi u interijerima.

 

IDEJNI PROJEKT

Radi se na osnovu projektnog zadatka. Sadrži tlocrte sa dispozicijom namještaja i rasvjete, prijedloge boja , materijala, namještaja i opreme, kao i  popis budućih radova. Može uključivati i 3D vizuelizaciju prostora.

 

3D VIZUELIZACIJA

Kompjutorska vizualizacija najviše znači ljudima koji ne mogu da zamisle na osnovu tlocrta, uzoraka materijala i primjera opreme prostora kako će to u konačnici izgledati. Veliki broj  ljudi kontaktira dizajnera interijera upravo kako bi dobili 3D vizuelizaciju svog budućeg prostora i nastavili sami izvođenje i nabavu opreme.  Imajte u vidu da je 3D vizuelizacija samo mali dio, točnije – sredstvo za dolaženje do krajnjeg rješenja, a nikako nije konačno rješenje prostora.

Kada izvođenje radova počne, često dolazi do izmjena zbog tehničke prirode. Jedna izmjena vuče drugu. Ukoliko osoba koja je osmislila prostor nije prisutna i ne usmjerava sve te izmjene, po završetku radova ćete shvatiti da to što ste dogovorili i što je planirano uopće nije ono što ste dobili na kraju.

Najbitniji dio posla dizajnera interijera, pored osnovne pravilne dispozicije prostorija i namještaja, jeste odabir cjelokupne opreme koja dolazi u interijer.

Sami opipljivi uzorci materijala, kombiniranje istih, izrada popisa artikala za kupovinu, kontrola radova… su najvažniji činioci konačnog prostora.

Ukoliko klijent naruči samo 3d vizuelizaciju sa tehničkim nacrtima i popisom za kupovinu, te planira sam nastaviti, skoro pa je pravilo da to u konačnici ispadne potpuno drugačije nego zamišljena ideja.

 

GLAVNI PROJEKT

Uključuje kompletnu dokumentaciju po kojoj se izvodi preuređenje. Sadrži tehničku razradu svih prostorija, tlocrtno i po presjecima, radioničke crteže novoprojektiranog namještaja, 3D vizuelizaciju, uzorke materijala i boja, kompletnu listu za kupovinu i troškovnike. Na osnovu glavnog projekta je moguće pristupiti izvođenju radova, te znati koliko će vas sve u konačnici stajati.

 

LISTE ZA KUPOVINU

Neophodne su kako bi se planski i bez iznenađenja opremio prostor. Sadržavaju svu opremu interijera koja je potrebna. Bitno je znati da su one kratkog roka, i važe za opremu koja je u tom trenutku dostupna. Ukoliko sa dizajnerom radite samo Idejni projekt, imajte u vidu da neke stvari koje dizajner odabere za vaš prostor, vjerovatno neće biti na tržištu nakon mjesec ili više (katkad prođe i godinu-dvije od predaje idejnog projekta do završetka radova), pa u konačnici ostajete bez većine planirane opreme.  Nabava „sličnih“ komada u sopstvenoj režiji će vjerovatno rezultirati brojnim greškama u uređenju prostora. Stoga, ukoliko radite sami, organizirajte vrijeme I kupovinu sa vremenom izvođenja radova po fazama.

Ukoliko planirate angažirati  dizajnera interijera, a preuređenje počinjete od nule, ne bi ste trebali nabavljati ništa od opreme za vaš prostor. Često klijenti, zbog određenih popusta ili prvog utiska, kupe veće komade namještaja koji diktiraju prostor, i to su uglavnom ishitrene odluke, jer su do njih došli privučeni povoljnom cijenom ili atraktivnom prezentacijom. Dizajner interijera je upoznat sa povoljnostima na tržištu koje uvijek postoje, pa nema potrebe bez konzultacije uzimati komade koji utiču na budžet uređenja i cjelokupan stil prostora. Kasnije je teško sve to uklopiti. Isto važi i ukoliko sami uređujete. Nemojte unaprijed uzimati značajnije dijelove opreme, dok niste napravili plan i projekt cijelog prostora..

 

IZVOĐENJE I NADZOR RADOVA 

Kako bi se glavni projekt izveo u potpunosti uspješno i bez promjena koje negativno utječu na završni rezultat, potreban je konstantni nadzor svih radova, kao i izvođači koji su kvalitetni u svojoj struci.

 

SAMOSTALNO IZVOĐENJE ILI SAMOSTALNI NADZOR RADOVA

Od dizajnera ste naručili idejni projekt, sve drugo planirate izvoditi u sopstvenoj režiji. Ukoliko niste iskusni građevinar, to ne preporučujemo, jer ćete i u ovom slučaju doći do velikog broja izmjena što pod utjecajem savjeta izvođača, što zbog brzine (ili prevelikog odlaganja zbog nesigurnosti u odluke) ili  vlastitog neiskustva. Greške pri izvođenju radova se događaju, kao i izmjene koje ih prate, stoga je potrebno sve  rješavati u hodu, ali tako da u konačnici ne utiče negativno na kvalitet i izgled budućeg prostora.

Osobno preporučujem da ukoliko angažirate  dizajnera za projekt, njega uključite i u nadzor radova. Iako je to dizajnerima možda „najdosadniji“ dio posla, jer troši jako puno vremena a kreativnost nije u prvom planu, na kraju i vi i dizajner dolazite do finalizacije koju ste dogovorili na početku, a to je na obostrano zadovoljstvo.

Ulaganje u preuređenje je uvijek veliki poduhvat, koji iziskuje dosta vremena i novca. Radi se jednom ili mali broj puta u životu i potrebno je precizno pristupiti svakoj fazi rada. Pri nestručnom nadzoru svih segmenata troškovi i greške se uvećavaju. Ukoliko sami sve nadgledate ili izvodite i osmišljate, a želite kvalitetnu izvedbu svoje ideje, budite uvijek prisutni i sa samim planovima  počnite nekoliko mjeseci prije planiranog početka radova, tako da na vrijeme imate definiranu svaku fazu projekta kojoj slijedi izvedba.

 

Slike: Ambient art

 

Ana Marija Kukić

Studio za dizajn interijera Ambient Art

WEB | FACEBOOK

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.