Dizajneri pišu: Uređenje malih interijera

Mali stan - mala briga? U praksi to najčešće nije tako. Često ih je teže urediti od velikih, prostranih stanova i kuća. Ograničeni kvadraturom, jer kada govorimo o malim interijerima riječ je o stanovima veličine do 60m2,  vlasnici se često nađu u velikim problemima i razbijaju glavu pitanjem:  Kako smjestiti gomilu stvari – u malo prostora?

Prilikom izrade idejnog projekta ključna je riječ funkcionalnost.

Bitno je, u samom startu, napraviti tlocrt stana te odrediti položaj namještaja.  Pri tome bi bilo poželjno savjetovati se s dizajnerom interijera, koji će vam dati sve potrebne smjernice. Morate biti svjesni da nećete moći u svoj stan staviti sve artikle i sav namještaj koji ste možda planirali, ali shvatite da ste ograničeni prostorom. To i dalje ne znači da Vaš stan ne može biti prekrasan!

Pravilo je da se prvo projektira dnevni boravak, centralno mjesto stana, u kojem provodimo najviše vremena. Trebao bi biti što jednostavniji i funkcionalniji. Na slici je primjer kako smo rasporedili prostor u jednom malom stanu i maksimalno ga iskoristili s ugradbenim ormarićima i policama.

Ormarići su od iverala u visokom sjaju te vizualno ne zatvaraju prostor. Također, duboki su svega tridesetak centimetara, pa ne „kradu“ previše mjesta. Zamislite koliko stvari možete "sakriti" u njih, a da to nitko ne vidi! Baš zbog njihove plitkoće, u boravak je stala i kutna garnitura za 4 – 5 osoba. Dobro raspoređena ugradbena rasvjeta također vizualno povećava prostor tako da nitko nema dojam da je „stisnut“ u svega 11 m2!

Naravno, ovo je samo jedan primjer koji ne može funkcionirati u bilo kojem prostoru jer svaki je interijer specifičan na svoj način.

Ako je dnevni boravak centar stana, onda je kuhinja – njegova duša,  mjesto gdje počinje i završava svaki dobar tulum! Ova,  na donjoj slici je bila određena već postavljenim instalacijama tako da je trebalo dobro organizirati prostor da u nju stane što više elemenata, ali i da bude dovoljno mjesta za radnu površinu.

Problem manjka prostora riješii smo tako da smo na lijevi zid  postavili visoke elemente u kojima se nalazi ugradbeni hladnjak, pećnica i ormar koji služi kao ostava. U ovom slučaju, prema želji klijenta  postavljena je samostojeća napa, ali inače kod skučenih prostora savjetujemo postavljanje ugradbene nape koja ulazi u gornji kuhinjski element, jer time dobivamo još više mjesta za pohranjivanje stvari.

Naizgled mali blagavaonski stol u ovoj izuzetno funkcionalnoj kuhinji, štedi prostor, no ako vam dođu gosti -  u tren se može razvući. Čest problem s kojim se susreću vlasnici manjih stanova je uređenje spavaćih soba. Obično su projektirane tako da ima  mjesta tek za bračni krevet i jedan pristojan ormar. Nažalost, često se događa da nema dovoljno mjesta za noćne ormariće, televizor ili popularne ženske toaletne stolove. Rastrgani  između želje da imaju dovoljno mjesta za odjeću i da istovremeno postignu ugodnu atmoferu , vlasnici na kraju najčešće pretrpaju prostoriju i od nje naprave „bunker“. No,to se može izbjeći.

Da biste maksimalno iskoristili prostor, predlažemo krevet sa skladištem u koje možete  pohraniti posteljinu i dio odjeće. Također, moguće je iznad uzglavlja kreveta napraviti "most" – viseće ormariće (na slici ispod) kojim dobivamo dodatni prostor za stvari. Naša je preporuka izdvojiti malo više i nabaviti ili izraditi ormare s kliznim vratima, čime također štedimo prostor, a i vizualno ga povećavamo.

 

Ako imate dvoje ili više djece, uređenje njihove soba zadavat će vam najviše problema Bitno je dobro rasporediti krevete, a da istovremeno djeci ostane dovoljno mjesta za igru i učenje. Najbolje rješenje su kreveti na kat,  jer štede prostor. Pri uređenju, najbolje se odlučiti za tzv. „modularni namještaj“ gdje svaki komad  ima nekoliko funkcija.

 

Opterećeni kvadraturom, jazom između želja i mogućnosti -  klijenti često misle da je njihov stan beznadan slučaj. No, ne postoji prostor koji se ne može dobro organizirati. I kad pomislite da je nemoguće, pokušajte se savjetovati da dizajnerom interijera ili arhitektom kojem vaši problemi prestaju biti problemi, i postaju izazovi.

 

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.