Namještaj – staro u novom i novo u starom?

U uređenju interijera možemo se držati jednog stila, a možemo i miješati stilove.  

Moramo li novi moderan stan namjestiti moderno ili možemo u njega staviti starinski namještaj?  Je li potrebno starinski stan namjestiti starinskim ili možemo u njega staviti moderni namještaj? Smijemo li u njega staviti moderne zidne i podne obloge, odnosno moderne materijale? Smijemo li u novi stan staviti starinske parkete i štukature?

Pa, unutar svoja četiri zida, možemo i smijemo što god hoćemo, ali ako želimo napraviti skladan ambijent, bolje je stilski se stopiti sa zgradom i stanom. Dakle, u novi stan novi namještaj, u starinski stan starinski namještaj. U ovom kontekstu : novi namještaj je onaj jednostavnih ravnih linija, a starinski je „dekorativniji“, ma što to bilo.  

Izvor: freerangestock.com

 

Još je bolje ako se poigramo kontrastima pa usred moderno uređenog novog stana ubacimo jedan starinski detalj – možda fotelju i stolić za odlaganje ili pisaći stol sa stolcem. U starinski uređen stari stan ubacit ćemo moderne i high tech detalje: modernu rasvjetu, stakleni stol, modernu sjedeću garnituru...Ovakvi kontrasti donose malo napetosti u prostor te se njima izbjegava jednoličnost i monotonija.  

No, poigravanje kontrastima je za znalce; ukoliko niste sigurni, držite se jednog stila. Eventualnu jednoličnost možete riješiti bojama zidova, posebno tako da jedan zid bude upečatljiv i raznim dekoracijama koje možete povremeno mijenjati. Vaze, svijećnjaci, ukrasne zdjele i tegle, jastučići i sobno cvijeće odlični su za tu svrhu. Ako pretjeramo sa miješanjem stilova i kontrastom, u prostoru se lako stvori dojam natrpanosti, nereda, nesklada i sl.  

Izvor: freerangestock.com

 

Međutim, gornje razmišljanje vezano je na tzv. idealni slučaj – kada potpuno prazan stan trebamo kompletno namjestiti. U praksi, odnosno u životu, često se radi o tome da imamo neki stari komad namještaja: vitrinu, blagovaonski ili pisaći stol, stolice, fotelju, možda starinski ormar sa profiliranim vratima i vijencima...nešto što svakako želimo imati u prostoru, nešto što želimo zadržati u svom domu, u svom životu, pa se pitamo što napraviti s tim komadom. Kamo ga smjestiti, kako napraviti ugodan prostor?...Da li da ga restauriramo ili da ga moderniziramo? Je li ga bolje istaknuti ili smjestiti u kut?

Čest je i obrnuti slučaj. Imamo ambijent koji nam se sviđa, ali je npr. sjedeća garnitura dotrajala pa ju moramo zamijeniti novom. Prvo je pitanje : „Slično starom ili nešto totalno suprotno?“ Koji god da je odgovor, isprva nam se čini da je izbor namještaja ogroman, a zatim jedna po jedna varijanta otpada... U ponudi namještaja ne možemo se snaći, ne znamo šta odabrati. Sviđa nam se neka garnitura, ali se pitamo kako će se uklopiti.

Izvor: freerangestock.com

 

Naravno da na ovakva pitanja nema jedinstvenog odgovora i da je svaki slučaj zaseban; međutim, na raspolaganju su nam samo dva koncepta: pojedinačni komad namještaja može se ili nametnuti ili stopiti sa ostatkom interijera. Nova sjedeća garnitura može biti totalan kontrast ili se može stopiti sa postojećim namještajem. Veličinom, materijalom, a posebno bojom, može se nametnuti i dominirati prostorijom ili može biti neutralna. Starinska vitrina jednako kao i nova može biti akcent u prostoru.

Izvor: freerangestock.com

 

Ono što je najvažnije i što ne smijemo zaboraviti i prepustiti slučaju, ono što je očigledno, a ipak se nevjerojatno često zaboravlja – to su dimenzije tj.  mjere: veličina prostorije i namještaja. Dakle - uvijek i prije svega, treba znati točne mjere prostorije i točne mjere namještaja, a idealno je nacrtati tlocrt prostorije sa namještajem. „Točne mjere prostorije“ podrazumijeva da uzmemo u obzir sve kod prostorije – ne samo dužinu i širinu, nego i položaj i veličinu vrata i prozora, smjer otvaranja, svakako položaj radijatora i prekidača za svijetlo, a po mogućnosti i utičnica te naravno visinu prostorije. „Točne mjere namještaja“ podrazumijeva dužinu, širinu i visinu namještaja, kontrolu da li je moguće (zbog širine vrata) određeni komad namještaja unijeti u prostor te koliko je prostora potrebno da se namještaj koristi – npr. da se izvuče ladica ili odmakne stolac,  a da nema sudara s nekim drugim komadom. Nakon što prekontroliramo mjere i uz to napravimo točan tlocrt dosta će se toga razjasniti. Prije svega,  znat ćemo da li nam određeni komad namještaja po svojim dimenzijama uopće odgovara ili ne, a razjasnit će se i njegova pozicija; je li to centralan komad namještaja, okosnica interijera ili se radi o detalju u prostoru.  

Izvor: freerangestock.com

 

Vezano za dimenzije namještaja, treba naglasiti da je starinski namještaj dizajniran u doba kada su sobe bile velike i zbog toga je masivan pa gubi svoj šarm ako je zagušen u maloj prostoriji, a prostorija djeluje još manjom nego što je. Također, ukoliko je određeni komad namještaja toliko velik da pokraj njega ne stane ništa drugo, bolje ga se odreći nego ga zadržati jer jednostavno oduzima prostor nečem drugom. S druge strane, moderan namještaj koji djeluje lagano i manjih je dimenzija, lako može u velikoj prostoriji djelovati još manje, a sama prostorija može djelovati rasuto; dobro je kada u prostoriji jedan veći komad ili grupa namještaja dominira.

Izvor: freerangestock.com

 

Stari namještaj obično je potrebno urediti, a tu su nam na raspolaganju dvije opcije: namještaj možemo restaurirati, a možemo ga i „modernizirati“. O samom namještaju, njegovom položaju u prostoru kao i o ostalim elementima interijera (drugi namještaj, boje, podovi) ovisi što ćemo učiniti. Ako imamo starinski okrugli blagovaonski stol za šest osoba od orahovog drva, vjerojatno ćemo ga restaurirati, dok ćemo kuhinjski „kredenc“ možda obojati, staviti nove ručkice i tako mu udahnuti novi život te ga takvog postaviti na centralnu poziciju u sobi. Starinsku fotelju možemo pretapecirati tkaninom modernog uzorka i ona može biti akcent, a možemo odabrati i nešto slično sadašnoj tkanini tako da se ne ističe i ne konkurira nekom drugom elementu u sobi.

Mogućnosti je puno, jedino na što kod ovakvih kombinacija treba paziti je da detalj ne nadvlada cjelinu.

Izvor: freerangestock.com

 

Jasmina Šokman Matulić, dia

STUDIO AEDIFICO d.o.o.

WEB |  FACEBOOK

 

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.