Moderni minimalizam u četverosobnom stanu

Obitelj s dvoje djece odlučila se odvojiti od obiteljske zajednice kupovinom klasičnog, četverosobnog stana u jednoj od splitskih zgrada. Želje vlasnika pokušali smo spojiti s njihovim stvarnim potrebama koje uključuju sinergiju između sina tinejđera, kćeri osnovnoškolke i urbane, zaposlene roditelje.

Kod uređenja kompletnog stana vodili smo se stilom modernog minimalizma koji smo pokušali ublažiti bojama toplih tonova kako bismo stvorili atmosferu doma. Kao centralno mjesto u stanu koje služi za druženje s obitelji i prijateljima odlučili smo učiniti dnevni boravak. Velika balkonska vrata i prozori idu nam u prilog stvarajući bogati protok dnevne svjetlosti.  Dinamiku prostora pojačali smo spuštanjem stropa s gips kartonskim dekorativnim pločama i  skrivenom led rasvjetom. Velika kutna sofa idealno se uklopila u komfornu kvadraturu, bočni zid obložili smo tapetama tople smeđe nijanse sa zanimljivim natpisima  koji dodatno dolazi do izražaja skriveno rasvjetom. S obzirom na to da se posao vlasnika sastoji od rada na računalu, jedan kut smo odvojili i učinili ga mini radnom zonom sa zanimljivom zidnom policom koja osim vidljivim dijelova za dekoracije ima i sakrivena mjesta za skladištenje.

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Suprotni zid iskoristili smo za veliki lcd televizor i bogatu multimediju ispod kojeg se smjestila zidna polica za dekoracije i izvlačne taburee koji mogu poslužiti kao dodatna mjesta za sjedenje kod većih okupljanja.

Pored dnevnog boravka logično se smjestila blagovaonica s drvenim, masivnim stolom za objedovanje koja se mini šankom s dvije barske stolice odvaja od kuhinjskog djela. Kako bi izbjegli klasične kuhinjske ormare, na zidu blagovaonice smjestili su se uski, bijeli ormarići visokog sjaja i jednostavnih, ravnih linija sa skrivenom rasvjetom koji prate rubove zida, a umjetnički dojam postigli velikom slikom na platnu.

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio


Osim dnevnog boravka i kuhinje s blagovaonicom u ovom djelu stana nalazi se i soba koju smo uredili kao kućni ured. Prevladavajuća bijela  i siva boja upotpunjena je tirkiznim detaljima, a modernim stropnim reflektorima usmjerili smo fokus na radni stol iza kojeg se na cijelom zidu smjestila neobična polica nepravilnih oblika.

Izvor: WEnter studio


Dugačak, uski hodnik s ugradbenim ormarom i bogatim ogledalima odvaja nas od dnevne zone i  polako uvodi u spavaći dio koji se sastoji od kupaonice, roditeljske i dvije dječje sobe.

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio


Glavna roditeljska soba uređena je u modernom duhu s artističkim prizvukom. Veliki, bijeli tapecirani krevet glavni je element sobe, a zid iznad uzglavlja obložen je dekorativnim sivim ciglicama te velikom, umjetničkom slikom na platnu. Na zidu desne strane kreveta nalazi se zanimljiva polica iz koje se spušta noćni ormarić, a na lijevoj strani je moderna crna visilica ispod koje se nalazi veliki, okrugli tabure. Nasuprot krevetu nalazi se ugradbeni ormar s velikim ogledalima, a toplinu smo postigli drvenim detaljima u obliku podnih obloga.

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Dječačka soba za buntovnog tinejđera minimalistički uređena. Središnji prostor sobe potpuno smo oslobodili, a umjesto klasičnog kreveta po mjeri smo izradili 'lebdeći krevet na koji se nadovezuje klupica za čitanje koja se naslanja na zidnu biblioteku. Dječakovi afiniteti i zaljubljenost u fiziku i astronomiju poslužili su nam kao inspiracija za uređenje kompletne sobe. Zidovi su ukrašeni tapetama sa zanimljivim znanstvenim grafikama, a ispred prozora je, naravno svoje mjesto pronašao i teleskop. Neobičan, zeleni tepih vodi nas do suprotne strane sobe koja služi kao radni prostor  prostor s udobnom dizajnerskom foteljom upotpunjen sivom, zidnom policom ispod koje se nalazi drvena radna ploča za računalo i mjesto za multimediju.

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

Soba za djevojčicu uvodi nas u jedan sasvim drugi, razigrani svijet. Prevladavajuće umirujuće nježne boje upotpunjene su razigranim tapetama, visilicama iznad kreveta i radne zone te tepihom ipak  odaju dojam da je ova soba namijenjena prvenstveno za djevojčicu razvijene mašte i kreativnosti. Jednostavne, ravne  linije glavnih komada namještaja razblaženi su shabby stilom radnog stola, visokog podnog ogledala s prekrasnim metalnim okvirom i lusterom u istom stilu. Bijela polica koja se proteže preko cijelog zida namijenjena je prvenstveno za knjige i omiljene igračke, a kako bi dostupnost višim policama bila lakša postavili smo jednostavne, ali praktične ljestve.

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

WEnter studio,

FACEBOOK

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.