Prekrasna vikendica u Marij Gorici

Zasićeni gradske užurbanosti, buke i betona obitelj iz Zagreba odlučila je kupiti vikendicu koja je okružena prirodom i mirom, kako bi s vremena na vrijeme pobjegli od svakodnevnog stresa i uistinu se opustili i odmorili. Upravo to pronašli su u blizini Samobora, točnije u Mariji Gorici. 

Izvor: WEnter studio


Sa željom da se približe prirodi i osjete njenu toplinu unutar svoje male oaze za opuštanje, javili su nam se za pomoć. S obzirom na to da se radi o vikendici koja sama po sebi predstavlja mjesto za odmor, ali i ugodnim, obiteljskim ljudima cilj nam je bio stvoriti domaću atmosferu s prizvukom seoske romantike, ali i modernim detaljima.

FANTASTIČNA PREOBRAZBA STAROG POTKROVLJA

Izvor: WEnter studio


Kao dominantne materijale odabrali smo drvo i kamen koji u kombinaciji sa shabby, country i rustikalnim stilom uređenja čine savršeno upakirano prizemlje s izlaskom na veliku terasu.

Izvor: WEnter studio


Iako je kuhinja odvojena u zasebnu prostoriju, cijeli ostali dio prizemlja predstavlja open space koncept uređenja. Veliko prizemlje pokušali smo malim trikovima odvojiti u smislene cjeline i stvoriti ugodnu atmosferu. 

Izvor: WEnter studio


Ulaskom na glavna vrata u kuću s desne strane stepenice vode na kat u spavaći dio, a dugačak hodnik u glavne prostorije prizemlja. Prostor ispod stepenica odlučili smo maksimalno iskoristiti kako bismo što manje ulazili u hodnik, pa smo sljedeći kosinu stepenica po mjeri ugradili ormare za kapute i obuću na koje se nastavlja jedinstvena klupica.
Velika staklena vrata pružaju bogati protok dnevne svjetlosti i topline koja u dnevnom boravku pružaju zavidan pogled na zelenilo, a po potrebi se u potpunosti mogu otvoriti. Blagovaonica kroz posebna vrata pruža izlaz na natkrivenu terasu s velikim stolom za objed i ugradbenim roštiljem i time stvara idealno mjesto za druženja u vrućim, ljetnim večerima.

Izvor: WEnter studio


Za boju zidova izabrali smo sivu sa smeđim primjesom u raznim nijansama kako bi se stopila s uređenjem ostatka interijera. 
Cijelo prizemlje razdvojeno je u tri zone – dnevni boravak, blagovaonica i biblioteka. Za razdjelnicu tih zona iskoristili smo nosivi stup koje smo obložili kamenim ciglicama asimetričnih oblika koje se ponavljaju i u predjelu kamina te tako povezuju priče i olakšavaju komunikaciju između cjelina.

Izvor: WEnter studio


Dnevni boravak rasteretili smo suvišnog namještaja te smo išli s ciljem urediti ga upravo u njegovoj službi – za odmor i okupljanje. Umjesto kutne garniture, odlučili smo se za romantičniju varijantu kombinacije trosjeda, dvosjeda i taburea oblih i mekih linija sivo bijele boje kako bismo naglasili domaću atmosferu. Boju i stil sjedećih garnitura uskladili smo s ovalnim, velikim tepihom u dnevnoj sobi i blagovaonici, a ostatak namještaja izrađen je od masivnog drva koji svojom bojom unose dodatnu toplinu. Osim spomenutih ciglica, za povezivanje priča sve tri cjeline upotrijebili smo i namještaj boje drva, a niskim tv stolićem odvojili smo boravak od biblioteke.

Izvor: WEnter studio


Biblioteka, poput dnevnog boravka, ispunjava u potpunosti svoju zadaću i služi prvenstveno za maštanje, odmor i čitanje.  Ovdje u fokus ulaze tri glavna elementa – udobna dizajnerska stolica sa stalkom za noge, veliki, topli kamin te ugradbena polica za knjige iznad njega s jednostavnim ljestvama, ali i drva koja osim što služe za grijanje, odličan su dekorativni detalj. Blagoaonica zaokružuje priču jednostavnim, drvenim stolom za objed sa šest sjedećih mjesta, a velika umjetnička slika na bočnom zidu dodaje artističku i pomalo modernu notu cijelom dojmu.

Izvor: WEnter studio


Kupaonicu smo minimalističkim stilom s romantičnim detaljima pokušali vizualno povećati. Kombinacija sive, smeđe i bijele boje učinila nam se kao najbolji izbor, a posebnost ukupnom dojmu daje romantičan konzolni stol koji ujedno služi i kao postolje za nadgradni umivaonik s rustikalnom miješalicom za vodu. Veliko ogledalo s bijelim, shabby okvirom i ugradbena svijetla iznad njega idu u prilog stvaranju ugodne i prozračne atmosfere. Zidni, rešetkasti radijator unose notu modernizma, a ujedno služi i za odlaganje ručnika. Velika tuš kabina sa staklenim stijenama okolo djeluje rasterećujuće, a velika zelena biljka u jednostavnoj, bijeloj tegli dodaje dašak prirode čak i u ovoj prostoriji. 

Izvor: WEnter studio


U kuhinji koja ima poseban ulaz nalazi se zanimljiva drvena pregrada bijele boje s ugradbenim teglama za biljke i njome smo ublažili samu odvojenost, ali i postigli romantičan šarm. Kuhinja je pretežito izrađena od jednostavnih linija masivnog drva, a prozračnost je postignuta bijelim detaljima namještaja, zidova, keramičke, radne ploče i mozaik pločicama iznad sudopera. Radne površine, ormarići i kuhinjski elementi postavljeni su jedan nasuprot drugome, a prostor između upotpunili smo kuhinjskim otokom, koji može poslužiti i kao pomoćni radni stol ili stol za objed. 

Izvor: WEnter studio

 

Izvor: WEnter studio

 

WEnter studio

FACEBOOK

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.