Tajne savršeno čistog posuđa

Jedan od svakodnevnih poslova u kućanstvu zasigurno je pranje posuđa. Neki posuđe peru ručno, neki strojno, ali s vremena na vrijeme, potrebna je ljudska ruka kako biste svom posuđu vratili prvobitni sjaj. Za Vas smo pronašli nekoliko praktičnih i korisnih trikova koji će Vam biti od pomoći pri čišćenju pojedinog posuđa:  

Stvari koje čistite pogrešno, a da toga niste svjesni

Bakreno posuđe i posuđe od mjedi

Bakreno posuđe i posuđe od mjedi je specifično po tome što zna oksidirati, a najbolje ga je očistiti mješavinom soli i octa u omjeru 1:1. Trebali biste dobiti poprilično gustu mješavinu kojom trebate dobro istrljajti površinu posuđa kako bi ono blistalo kao novo. 

Izvor: pixabay.com

 

Plastično posuđe

Plastične zdjelice, posudice i ostalo platino posuđe dobro je oprati u vodi u kojoj se kuhala tjestenina. Toj vodi dodajte detrđent za pranje posuđa i vaše plastično posuđe bi trebalo biti čisto, bez ikakvih mirisa ili mrlja.

Izvor: pixabay.com

 

Kuhalo za vodu

Kamenac iz kuhala najlakše je očistiti tako da u njega stavite alkoholni ocat i pustite da djeluje pol sata - sat vremena. Nakon toga isperite i kuhalo će biti kao novo.

Izvor: pixabay.com

 

Termos boce

Ako ste jedan od onih koji najviše vole svoju kuhanu kavu, sigurno imate termos bocu u kojoj si ponesete kavu na posao, put ili odmor. Ako želite da Vam termos boca uvijek bude čista i bez mirisa, nakon upotrebe trebalo bi ju oprati, osušiti i pospremiti nepokrivenu. Ako ju trebate oprati, možete iskoristiti trik sa senfom. U toploj vodi otopite nekoliko žlica senfa i tom otopinom operite posudu. Ako posuda ima neugodan miris, natočite ju vodom te dodajte malo octa. Tu mješavinu ostavite pola sata, a nakon toga stavite vodu i limunov sok. Ostavite da stoji pola sata. Nakon tog postupka boca ne bi trebala imati nikakvih mirisa.

Izvor: pixabay.com

 

Šalice za kavu

Svi mi imamo svoju omiljenu šalicu za kavu ili čaj iz koje imamo naviku piti svoju prvu kavu, ali nakon nekog vremena šalice nažalost požute. Ako im želite vratiti prvobitni sjaj, uzmite staru četkicu za zube i malo sode bikarbone te ju dobro istrljajte. Nakon ovog postupka šalicu isperite mlakom vodom i trebala bi biti kao nova.

Izvor: pixabay.com

 

Čaše

S vremenom na čašama ostaju tragovi kamenca, odnosno bijele mrlje. Ako ih se želite riješiti, operite ih mješavinom tople vode i alkoholnog octa u omjeru 5:1. Nakon pranja, isperite ih hladnom vodom i odmah obrišite. Vidjet ćete razliku!

Izvor: pixabay.com

 

Stakleno posuđe

Svo stakleno posuđe ili posuđe od keramike s vremena na vrijeme dobro je oprati u mješavini tople vode, deterdženta za pranje posuđa i nekoliko žličica sode bikarbone. Nakon toga normalno isperite i osušite posuđe..

Izvor: pixabay.com

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.