Moćna djelovanja soli u kućanstvu

Sol je vjerojatno jedan od najkorištenijih začina na svijetu, ali i sastojak bez kojeg ne možemo zamisliti današnji život. Ona je neiscrpni mineral kojeg lako možemo dobiti i prirodnim putem i baš zbog toga joj je cijena toliko niska. Osim kao začin, može se koristiti i u druge svrhe u kućanstvu. Osim što je odličan saveznik u čišćenju, sol će vam pomoći i da riješite probleme s vlagom. Ostanite s nama i saznajte u čemu vam još može pomoći ovaj začin. 

 

Čišćenje podova

Za blistave podove u vodu stavite šaku soli i time ih očistite. Napomena: ovu smjesu nemojte koristiti za mramorne podove! 

 

Čišćenje odvoda

Pomiješajte sol, sodu bikarbonu i ocat s toplom vodom te ovu mješavinu ulijte u sudoper, odnosno odvod iz kojeg dolazi neugodan miris. Mješavina će riješiti neugodan miris koji dolazi zbog nakupina masnoća.

 

Masna tava

Masnu tavu posipajte solju i nakon toga ju izribajte spužvicom.

 

Masnu tavu lakše ćete očistiti ako ju posipate solju

Izvor: visualhunt.com, visualhunt.com

 

Mrlje od vina s odjeće

Mrlju vina na odjeći obrišite krpom ili salvetom, a nakon toga ju natrljajte sa soli. Ona će pomoći izvući mrlje od vina iz vlakana.

 

Tragove vina s odjeće očistite uz pomoć soli

Izvor: visualhunt.com, visualhunt.com

 

Pribor za jelo

Sol vam može poslužiti i za čišćenje pribora za jelo koji je potamnio. Napravite smjesu od brašna, alkoholnog octa i soli i njime očistite pribor koji će nakon ovog tretmana zasjati kao novi. 

 

Mrlje na tepihu

Sol vam može pomoći i prilikom čišćenja mrlja s tepiha, a osobito je djelotvorna kod mrlja od vina i masnih naslaga. Mrlju prekrijte slojem soli i ostavite da odstoji barem 15 minuta.

 

Mrlje od vina ili masne tragove s tepiha možete očistiti uz pomoć soli

Izvor: visualhunt.com, visualhunt.com

 

Riješite se vlage

Ako imate problema s vlagom, uzmite plastičnu kutiju te u nju stavite 15-20 dkg soli. Ovu kutijicu ostavite u frižideru preko noći, a nakon toga stavite u prostoriju u kojoj imate problema s vlagom. Za bolje rezultate koristite krupnu morsku sol.

Ako se želite riješiti vlage iz ormara ili ne želite da se tamo pojavi, u malu platnenu vrećicu stavite malo krupne soli i stavite ju u ormar.

 

 

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.