5 najučinkovitijih prirodnih sredstava za čišćenje

Čišćenje kuće ili stana zasigurno je jedan od omraženijih poslova koji iziskuje truda i vremena. Većina nas koristi ona sredstva koja možemo kupiti u trgovini, a neki odluče za alternativna sredstva, ona prirodna. Kako bismo vas detaljno informirali o njihovoj učinkovitosti, istražili smo svostva i djelovanje onih koji se najčešće koriste. 

 

Alkoholni ocat

Alkoholni ocat je definitivno jedan od najčešće korištenih prirodnih sredstava, s opravdanim razlogom. Savršeno čisti razne prostore i mjesta i ubija bakterije.

Za dezinfekciju podova uzmite pola šalice alkoholnog octa i sok jednog limuna, pa sve pomiješajte s kantom tople vode.

Za dezinfekciju i čišćenje ostalih prostorija u kući možete napraviti sredstvo koje se sastoji od 2/3 vode i 1/3 alkoholnog octa te njime prebrišite stvari koje želite dezinficirati.

Ukoliko trebate čiste i dezinficirane površine, alkoholni ocat je odličan izbor za vas.

 

Alkoholni ocat je savršeno sredstvo za čišćenje

Izvor: visualhunt.com

 

Soda bikarbona

Soda bikarbona je također jedno od najčešće korištenih sredstava za čišćenje. Ako napravite gustu pastu od mješavine vode i sode bikarbone, njome možete očistiti sve masne površine, pa čak i plijesan s raznih površina.

Soda bikarbona je definitvno odličan saveznik u čišćenju i savršena zamjena za skupocjena kupovna sredstva.

 

Soda bikarbona je odličan saveznik za čišćenje

Izvor: visualhunt.com

 

Deterdžent za posuđe

Još jedno sredstvo koje se dosta koristi kao alternativa za čišćenje. Iako nisu svi deterdženti bez kemikalija, oni su puno blaži od kupovnih sredstava i blago djeluju na vašu kožu i dišni sustav. Odličan je za pranje prozora. Ako napravite otopinu koja sadrži 3/4 tople vode, 1/4 alkoholnog octa i žličicu deterdženta za pranje suđa, vaši prozori blistat će od sjaja.

Deterdžent za posuđe možete koristiti u raznim kombinacijama i jako je dobro prirodno sredstvo za čišćenje.

 

Deterdžent za pranje suđa je puno blaže i kvalitetnije sredstvo za čišćenje od skupih kemikalija

Izvor: visualhunt.com

 

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje odličan je saveznik prilikom čišćenja drvenog namještaja. Za detaljno čišćenje namještaja koristite mješavinu maslinovog ulja i vruće vode u omjeru 1:1. 

 

Maslinovo ulje je savršeno za čišćenje drvenih površina

Izvor: visualhunt.com

 

Limun

Sok ocijeđenog limuna također je jedno od sredstava koje spada u sami vrh prirodnih sredstava za čišćenje. Limun može pomoći prilikom skidanja kamenca ili u borbi s masnoćom Ostavlja ugodan i svjež miris i tako pomaže i kod uklanjanja neugodnih mirisa.

 

Limun je kvalitetno prirodno sredstvo za čišćenje

Izvor: visualhunt.com

 

Ovih pet sredstva može zamijeniti svako kupovno sredstvo za čišćenje. Prirodna sredstva su jako dobra i naša preporuka je da ih koristite što je češće moguće.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.