Koje biljke ljeti najbolje uspijevaju na balkonima

Zasigurno ste ako ga već nemate puno puta poželjeli imati prekrasan balkon s jako puno cvijeća. Uz to ste možda ponekad poželjeli i da Vam susjedi pozavide na najljepšem balkonu u kvartu? Kako bi to bilo moguće, za Vas smo istražili koje cvijeće može uspjeti na Vašemu balkonu. Faktori koji utječu na to su položaj Vašega balkona i količina sunca koja dolazi na njega. Potrebno je znati i učestalost zalijevanja. Pa krenimo redom:

Balkon na sjevernoj strani

Balkoni na sjevernoj strani nisu osunčani niti ujutro niti popodne. Na takav balkon najbolje idu fuksije. Iako je riječ o malo osjetljivijoj biljci, vrijedi se potruditi oko njih jer su cvjetovi čarobni. Tu još uspijevaju begonije (obične i viseće) i neke trajnice poput fukcije, paprati i ukrasne trave.

 

A photo posted by Liz Marie Blog (@lizmariegalvan) on

 

Balkoni na južnoj strani

Najbolje cvijeće za ovakve balkone su definitivno pelargonije. Dijele se na stajaće, viseće i grmolike. Za balkone na južnoj strani grmolike i viseće pelargonije idealne su zbog svoje otpornosti, Stajaće su bolje za jugozapadne i zapadne balkone. Na južnim balkonima možete isprobati i vinku. To je prekrasno cvijeće koje raste u grmovima, a ima ih u više različitih boja.

 

A photo posted by @azadim__ on

 

Balkoni na istočnoj strani

Balkone orijentirane na istok karakterizira jutarnje sunce. Samim time idealni su za bilje koje podnosi polusjenu. Jedna od vrsta koja će uspjeti na takvome balkonu je vodenika. One vole dosta hlada, a jutarnje sunce im neće predstavljati problem. Najbolje ih je zalijevati uvečer kako bi se pripremile za jutarnje sunce.

 

A photo posted by Sue (@gardensnerd) on

 

Balkoni na zapadnoj strani

Balkoni koji se nalaze na zapadnoj strani nalaze se pola dana u sjeni. Zbog toga su idealni za sukulentu i kaktuse. Uspjet će i i lavanda, ružmarin i smilje, a od ljetnica stajaća palargonija, viseća bacopa i argyranthemum.

 

Balkoni na jugoistočnoj strani

Tu uspijevaju biljke koje vole sunce, svakodnevno zalijevanje, ali treba voditi računa da ih prekomjerno sunce može spržiti. Idealno cvijeće za ove balkone su: petunije, surfinije, potunije. Važno je napomenuti da ovo cvijeće traži dosta vode i prihranjivanja. Ono što morate imati na umu je da korijenje ne smije biti u vodi jer će istrunut.

 

Za kraj pogledajte kako neke prekrasne balkone koju su obavijeni cvijećem.

 

A photo posted by balcony flowers (@balconiflowers) on

 

 

A photo posted by balcony flowers (@balconiflowers) on

 

 

A photo posted by balcony flowers (@balconiflowers) on

 

 

A photo posted by Monica Dogaru (@monica_dkyky) on

 

 

 

 

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.