Kako bez puno muke i truda održavati drveni namještaj

Malo tko od nas u svome domu ne posjeduje barem jednu drvenu površinu koju kao i ostatak namještaja treba njegovati i čistiti. Najveća greška kod čišćenja drvenih površina je korištenje preagresivnih kemijskih sredstava koja ih vrlo lako mogu oštetiti, a upotrebljavamo ih gotovo svi. Mi ćemo Vas u ovom članku uputiti na alternativna prirodna sredstva kojima se itekako može postići učinak njegovanog i temeljito očišćenog drvenog namještaja, a prije toga ćemo navesti par osnovnih stvari koje morate znati. 

Najlakši način da skinete prašinu s drvenog namještaja je da koristite samo vlažnu krpu. Važno je znati da na drveni namještaj UV zrake djeluju slično kao i na ljudsku kožu pa ga zato nemojte izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ne preporuča se ni držati ga u vlažnoj ili prevrućoj prostoriji . 

Čišćenje drvenog namještaja

Krugovi od čaša najčešće su mrlje na stolu. Da biste ih jednostavno očistili, ulje i sol pomiješajte u posudicu i tu istu smjesu nanesite na tragove. Pustite da odstoji petnaestak minuta, a nakon toga pređite čistom pamučnom krpom.

Sljedeći način za čišćenje krugova je mješavina pepela i majoneze. Pomiješajte majonezu sa čajnom žličicom pepela i istrljate krugove kako bi nestali. Pepeo će očistiti krugove, a majoneza će nahraniti drvo i dati mu dodatni sjaj.

Lakirani namještaj je najbolje čistiti pčelinjim voskom. Stavite vosak u zdjelu i podgrijte ga na laganoj vatri dok ne postane tekući. Nanesite ga na površinu čistom pamučnom krpom, a nakon toga dobro ulaštite namještaj.

Mrlje od vode ćete riješiti na način da prvo obrišete nakupinu vode, a nakon toga površinu prebrišete uljem (najbolje lanenim) kako bi se drvo zaštitilo.

Izvor:pixabay.com

 

Izgrebani namještaj

Evo jednostavnog trika za izgrebani namještaj. Namočite krpu običnom vodom i to tako da krpa bude jako mokra, ali da ne curi iz nje. Ostavite ju da odstoji preko noći na mjestu koje je izgrebano. Ujutro bi se ogrebotina trebala vidno smanjiti. (Napomena: ovaj trik vrijedi samo za pravo drvo!)

Ako imate namještaj napravljen od tamnog drva, pomiješajte 1 žlicu crnog vina i 1 žlicu ulja te prstom nanesite mješavinu na ogrebotinu. Ako je Vaš namještaj od svijetlog drva premažite ga vazelinom koji će popuniti brazde. Malu količinu vazelina stavite na čisti prst i lagano nanesite duž brazde dok se ne upije.

 

Sjaj

Za prekrasan sjaj stola pomiješajte maslinovo ulje i limun. Na 1 dcl maslinovog ulja stavite 25-30 kapljica limunovog soka i tu smjesu pamučnom krpom utrljajte na komad namještaja kojemu želite dati dodatni sjaj.

Sjaj na tamnom namještaju postići ćete instant kavom. Pomiješajte 1 dcl tople vode s pola čajne žličice instant kave i dobro promiješajte. Čistom mekanom krpom utrljajte smjesu dok ne postignete željeni sjaj.

Alkoholni ocat također može poslužiti kao sredstvo za sjaj. Nanesite tanki sloj octa te pričekajte minutu do dvije prije nego pamučnom krpom detaljno prebrišete površinu.

 

Izvor:pixabay.com

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.