Korisni savjet za rješavanje problema s prašinom u domu

U svim prostorijama prašina se vrlo jednostavno i brzo stvara. Ona je sastavni dio našeg života, a nastaje od sitnih čestica prljavštine, mrtve kože, dlaka, čestica piljavine, niti tkanine i sl. Činjenica je da stvara veliku nelagodu u Vašem životu osobito ukoliko ste osjetljivi i imate problema s astmom. Da biste se riješili prašine potrebno je temeljito i redovito čišćenje, a mi Vam donosimo stvari na koje trebate posebno obratiti pažnju.

1. Otirač

Prva i najvažnija stvar je dobar otirač. Svaki puta kada Vi ili Vaši gosti ulazite u stan unosite određenu količinu prljavštine. Kvalitetan otirač je onaj koji ima čekinjasta vlakna iz razloga što on ne samo da dobro skida prašinu s Vaše obuće već prašinu zadržava duboko u sebi. Potrebno ih je redovito čistiti i prati. Dodatni savjet je da kupite još jedan otirač koji se nalazi s unutarnje stane vrata.

Izvor:pixabay.com

 

2. Riješite se nepotrebnih tepiha

Tepih je jedno od mjesta gdje se skuplja najveći dio prašine. Riješite se svih nepotrebnih tepiha! Ukoliko ste spremni za taj korak to će Vam u velikoj mjeri smanjiti količinu prašine, jer osim što se nalazi u njemu, prašina se diže svaki put kad hodate po tepihu.

3. Čišćenje tepiha

Ukoliko se ne možete ili ne želite odreći svoga tepiha pokušajte ga očistiti na način da ga dobro izudarate. Možda niste znali, ali tako će nestati više prašine nego kad usisavate, a i sami miris će biti puno ugodniji osobito ukoliko ga ostavite pola sata do sat vremena na suncu.

Izvor:pixabay.com

 

4. Nemojte usisavati samo podove

Kod usisavanja potrebno je voditi brigu o tome da ne usisavate samo podove već usisajte i kauče, fotelje, zavjese kao i sve ostale predmete obložene tkaninom.

5. Čišćenje jastuka

Čišćenje jastuka je također jako bitno za rješavanje prašine. Većina jastuka ima upute za pranje (najčešće na niskoj temperaturi s malo deterdženta, bez centrifuge), a nakon pranja ih treba dobro osušiti. Drugi način je da ih odnesete u kemijsku čistionicu.

6. Kućni ljubimci

Ukoliko imate kućne ljubimce redovito ih perite i češljajte kako bi se odstranile mrtve stanice kože i dlaka. Pripremite im i mjesto za spavanje koje je zatvoreno sa barem 3 strane.

Izvor:pixabay.com

 

7. Zatvarajte prozore

Prozore zatvarajte kada je vani vjetar jer donosi puno prašina,čađe i peludi u Vaš stan. To možete primijetiti za vrijeme sunčanih dana kada zrake sunca padaju na vaš prozor.

8. Statički elektricitet

Statički elektricitet privlači prašinu izvana u stan. On se stvara kad je u prostoriji presuhi zrak. Da biste spriječili statički elektricitet potrebno je instalirati sredstva za ovlaživanje zraka.

9. Odjeću spremite u vreće 

Odjeća također skuplja ili sadrži prašinu i s vremenom otpušta male niti tkanine. Da biste to spriječili, odjeću koju dugo ne nosite stavite u vreće koje su predviđene za to. Na tržišu postoji veliki izbor vreća za odjeću od onih koje samo štite do onih koje rade na principu vakuma pa smanjuju i kapacitet odjeće. Imati ćete dvostruku korist, manje prašine i više prostora u ormaru.

Izvor:pixabay.com

 

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podijelite ga sa svojim prijateljima.